Afaceriștii români preconizează dezastrul: trebuie să ne pregătim

de: Mădălina Bahrim
13 10. 2021

Mediul de afaceri din România privește cu îngrijorare și pesimism spre evoluția economică a țării, în perioada următoare.

Peste jumătate dintre managerii companiilor din România (58%) anticipează o evoluție defavorabilă în plan economic, în lunile următoare.

De asemenea, 44% dintre afaceriștii noștri sunt de părere că țara își va reveni după șocul provocat de pandemia de coronavirus, de-abia după 12-24 de luni, semn că economiei îi va lua mult timp să se refacă, după toate provocările pe care le-a presupus și încă le întreține actuala criză sanitară globală.

Managerii și-au pierdut optimismul

Deși, în sondajele anterioare, din lunile de vară, managerii români credeau că economia aproape și-a revenit și erau de părere că șocul pandemic s-a terminat, acum își temperază optimismul și privesc cu teamă și îngrijorare către viitorul economic al României.

Un sondaj recent, realizat de Valoria arată că 78% dintre companii apreciază că situaţia generată de pandemie în România este una critică şi foarte critică.

Oamenii de afaceri din țara noastră susțin că în această perioadă există câteva elemente-cheie, respectiv câteva atitudini de business care trebuie asumate și implementate, pentru ca organizațiile să facă față provocărilor actuale. Este vorba despre managementul schimbării (88%), conducerea şi motivarea echipei prin valori (63%) şi tehnici de neutralizare a sabotorilor eficienţei (38%).

Studiul mai arată că 58% dintre cele 305 de companii respondente spun că, în următoarele luni, în mediul economic din România lucrurile vor evolua foarte defavorabil.

„Digitalizarea forţată de contextul pandemic este un proces care nu s-a încheiat şi probabil nu se va încheia prea curând. Pentru companii nu este suficient să mute procesele în cloud, să se asigure că au un sistem CRM şi/sau ERP performant, sau să apeleze la diverse soluţii SaaS sau IaaS. E obligatoriu să instruiască şi oameni care să le folosească. Chiar si cu chestiunea tehnică adresată, rămân necesare dezvoltarea abilităţilor de luarea deciziilor, project management, gestionarea oamenilor în acest nou context. Angajaţii la rândul lor au de acceptat schimbarea şi să-şi actualizeze cunoştinţele pentru lucrul eficient şi sustenabil de acasă şi de la birou”, se arată în rezultatele sondajului.

Chestionarul a fost desfășurat în luna septembrie 2021, iar dintre respondenţi, 12% provin din companii cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, 10% din companii cu afaceri între 50 şi 100 milioane de euro, 13% cu cifra de afaceri între 10 şi 50 milioane de euro, 25% cu cifra de afaceri în ecartul 2 – 10 milioane de euro şi 40% sub două milioane de euro cifră de afaceri.